İTOB OSB 10011 Sokak No: 10 Tekeli - Menderes / İZMİR
+90 (0232) 853 74 00
kocamaz@kocamaz.com.tr
Beklentiniz Garantimiz

Miniolive 200 EKO Butik Zeytinyağı Makinesi

Endüstriyel tarımın dünya üzerinde artması bazen insan üzerinde olumsuz etkiler getirmektedir. Hızlı ve yüksek kapasitede üretilen tarımsal ürünler, beraberinde sağlıksız, doğal olmayan bir ürün haline gelebilmektedir.

Organik tarımın her geçen gün daha da yaygınlaştığı dünyamızda, KOCAMAZ MAKİNA olarak 2007 yılında çevreye dost ve organik tarım sektörü standartlarına uygun bir makina üretmeye karar verdik. Butik zeytinyağı üretimi bildiğiniz üzere yoğun emek sonucunda sınırlı miktarlarda gerçekleştirilen üretimlerdir. Kaliteli ve doğal oluşları sarf edilen üretim emeğiyle doğru orantıdadır. Ürettiğimiz makina zeytini soğuk sıkım tekniğiyle işleyip yağın kalitesini korumasına yardımcı olmaktadır.

Neden Miniolive Zeytinyağı Makinesi?

  • Küçültülmüş makina boyutları ile küçük alanda yağ üretimi,
  • Sistemin soğuk sıkım yapması sayesinde zeytin kokusunun yağda kaybolmaması,
  • Toplanan zeytinlerin günlük sıkılarak daha kaliteli bir yağ elde edinimi,
  • Doğru kullanıldığında, birçok ayar olanağı yardımıyla, yüksek yağ randımanı ve mükemmel, kaliteli yağ elde edinimi,
  • Kendi yağını elde edebilme ve kendi markanla pazara sunabilme,
  • Kaliteli yağ ile daha çok kazanç,
  • Pirinanın üretici tarafından kullanılabilme şansı (yakacak olarak vb.),
  • Organik yağ üretimi için gerekli koşullara sahip olması,
  • Çevreye karşı her hangi bir zarar oluşturmaması ve çevre bakanlığının yağ üretimi için şart koştuğu çeşitli belge ve projelerden muaf olması.

Miniolive ile Çalışma: Yıkama ve Yaprak Temizliği

Zeytinlerin kırılması ve ezilmesi işlemi başlamadan önce (gereklilik durumunda) zeytinlerin yıkanması ve zeytin içerisindeki yaprakların ayıklanması gereksinimi bulunmaktadır. Bu işlem zeytin yapraklarını, küçük dal parçacıklarını uzaklaştırabilen ve su ile zeytinleri yıkayabilen uygun bir makina ile yapılabilmektedir. KOCAMAZ MAKİNA bu işlemde kullanılmak üzere Zeytin Yıkama ve Yaprak Ayırma Ünitesi tasarlamıştır. Bu makina aynı zamanda iletim organları ile zeytinleri yağ sıkma bölümüne göndermektedir.

Yağın Elde Edilmesi

KIRMA

Zeytinlerin kırılması işlemi, makina üzerinde bulunan çekiçli değirmen tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kullanılan teknik ile en iyi hamurun elde edilmesi sağlanmaktadır. Kırma, yüksek hızda (3000 d/dak.) dönerek çalışan bıçaklar tarafından yapılmaktadır. Bıçaklar çok kısa zamanda zeytinleri parçalayarak etrafındaki küçük deliklerden geçmeye zorlamaktadır. Bu şekilde elde edilen (küçük deliklerden geçen) hamur yoğurma işlemine yönlendirilmektedir.

YOĞURMA

Zeytin hamurunun yoğurulma işlemi, çekiçli değirmenden gelen hamurun 45 dakika süre ile karıştırılması ile gerçekleştirilmektedir. Miniolive kapalı sistem dikey azot gazı girişi ve karıştırma ünitesine sahiptir. Bu ünitenin kapalı ve azot gazı basımına uygun olması sayesinde zeytin hamuru ile hava teması minimize edilerek yağ oksidasyonunu ve buna bağlı olarak peroksit artışı önlenmektedir (zeytin yağının asitliğinin artışı). Yoğurma ünitesi üzerinde zeytin hamurundan yağ ayrımını kolaylaştırmada kullanılmak üzere bir ısıtma sistemi öngörülmüştür (25-28°C max). Bu sistemin yağı çıkarılacak zeytin çeşidine bağlı olarak yağ ayrımının zor olması durumunda kullanılması önerilmektedir.

AYIRMA (Yağ ile prina-suyun ayrılması)

Hamur haldeki zeytinden yağın elde edilmesi dekantör içerisinde gerçekleşmektedir. Dekantör içinde bitki özsuyu-pirina ve yağ birbirinden ayrılmaktadır. Ayırma prensibi santrifuj kuvvet prensibine dayanmaktadır. Birimin yüksek dönüş hızı (3200-4200 d/dak.) birim içerisinde üç farklı katman oluşmasına neden olmaktadır. İlk dış katman prina, ikinci katman bitki özsuyu, üçüncü katman ise yağdan oluşmaktadır.

ELDE EDİLEN YAĞIN DEPOLANMASI

Dekantörden çıkan zeytinyağı bir kaç gün tankta dinlendirilmek üzere doğrudan dinlendirme tankına iletilebilmektedir. Makina zeytinyağı çıkış ağzına 50-70 lt'lik bir yağ deposu da ilave edilebilmektedir. Ayrıca pamuk filtre elemanlı filtre makinası da adapte edilebilir. Dinlendirme tankı içinde, zeytinyağı içerisinde oluşan partiküller çökeltilerek zeytinyağı arındırılmaktadır. Bu işlemden sonra bitki suyu ve tortunun uzun süreli temasını önlemek için filtre edilmesi önerilmektedir.

*Paslanmaz çelikten imal edilen pamuk elemanlı filtre

*Paslanmaz çelikten imal edilen karton elemanlı filtre

Dekantör

Yağ ve su-prina çıkış ağzı olmak üzere iki çıkış ağzına sahiptir. Ayırma biriminin altına yağın alımı için farklı deliklere sahip bir plaka yerleştirilmiştir. Seçilen uygun delik açık, diğer delikler ise kapalı tutulmaktadır. Dekantör içinde, işlenecek hamur miktarı girişinin değişken hızda ayarlanabilmesi makina durdurulmadan gerçekleştirilebilmektedir. İyi bir ayırma işlemi gerçekleştirebilmek için bazı durumlarda (özellikle çok kuru zeytinlerde) zeytin hamuruna su eklenmesi gerekmektedir (max .)

Üç ayarlama seçeneği olasılığı öngörülmüştür;
 

  • İşlenmek üzere dekantör içine giren zeytin hamurunun miktarının ayarlanması (makinayı durdurmadan değişken oranlı yüklemeyle)
  • Dekantör içerisinde eklenen su miktarı (Fluxmetre ile makinayı durdurmadan gerçekleştirilmektedir.)
  • Yağ alımında kullanılan çıkış memesinin derinliğinin ayarlanması veya uygun çıkış deliğinin ayarlanması

​Bu basit ayarlar yardımıyla Miniolive olgunluk durumuna bağlı olmaksızın ekstrasyon işlemini durdurmadan fluxmetre ile ayarlanarak her çeşit zeytinin yağını çıkarabilmektedir.

Bu işlemler zeytin hasat edilir edilmez yapılarak, gerekli yağ kalitesi, çıktı kalitesi ve miktarında en üst noktaya ulaşma sağlanmaktadır. Sınırlı miktardaki su kullanımı (max ) ve işlem sırasında ulaşılan düşük sıcaklk (26-28°C max) dünya pazarlarında en çok istenen yükek kaliteli ürünü sağlamaktadır. Miniolive bu kaliteli ürüne daha küçük boyutlarda ulaşmayı sağlamaktadır. Ayrıca, paslanmaz çelik malzemesi sayesinde zeytinyağı çıkarma makinasının hızlı, kolay ve etkin bir şekilde temizlenebilmesi sağlanmaktadır.

Teknik Özellikler

Miniolive 200 EKO Butik Zeytinyağı Makinesi

  Miniolive 200 EKO Sıkım Ünitesi Master 200 EKO Zeytin Yıkama ve Yaprak Ayırma Ünitesi Kontrol Paneli
Kurulu Güç 6.12 kW 1.09 kW 7.21 kW; 380 V
Ağırlık 600 kg 155 kg 73 kg
Ölçüler (En x Boy x Yükseklik) 820 x 2.200 x 1.800 mm  920 x 2.000 x 2.300 mm 600 x 700 x 1.250 mm
Takribi Elektrik Tüketimi * * 4.7 kW/saat
Kapasite 150 - 200 kg/saat 150 - 200 kg/saat *